Kurskalender


Vi arrangerer kurs for lokalmatprodusenter over hele landet og i alle bransjer. Vi har flere ulike kursopplegg, og derfor finner du kurs som passer deg enten du er fersk eller mer erfaren produsent.

Velg Tema

Region

Velg type

17. mar

2025

Praktisk smørkurs

Kurset passer for deg som har interesse for videreforedling av melk til smør og rømme på støl eller gård. Du får praktisk kjennskap til separering, råvarekvalitet, syrning og mikrobiologi for å kunne kinne smør av rå melk.

Vestlia Resort, Geilo

21. mar

23. mar

2025

Halvannen gris og litt av en elg

I dette kurset vil du lære om nedskjæring foredling og produktutvikling med utgangspunkt i gris og elg i naturskjønne omgivelser på Kvalnes i Lofoten.

Villa Lofoten, Haverringen 968, 8360 Bøstad

25. mar

26. mar

2025

Søt og syrnet melk

Bli med på praktisk kurs i søte og syrna flytende melkeprodukt for å lære mer om produksjonsmetoder, syrningsteori, utstyrsbehov, mattrygghet, hygiene og regelverk.

Måltidets Hus, Stavanger

25. mar

26. mar

2025

Fagdager lokalmat Trøndelag

Bli med på Fagdager lokalmat 25.–26. mars 2025 på Steinkjer. Disse dagene samler vi mat- og drikke-bransjen for inspirerende kurs, nettverksbygging og kunnskapsdeling. Enten du er en etablert produsent eller vurderer å starte, vil du få nyttige verktøy, faglig innsikt og muligheten til å møte bransjeeksperter.

Steinkjer videregående skole

Bilde av spekepølse i et trau.

27. mar

28. mar

2025

Kjøttkurs – fra kvalitet til håndverk

Teoretisk innføring i kjøttkvalitet, hygiene, mørningsprosesser, partering, og videreforedling. Praktisk arbeid med kjøttbehandling og produksjon. Oppskrifter, salt, krydder, konservering

Fiskebørsen v/Saltstraumen hotell, Kapstøveien 19, 8056 Saltstraumen

Solbærjuice på flaske og i glass.

1. apr

8. apr

2025

Juice- og vinproduksjon

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til kurs om produksjon av juice og vin av norske frukter og bær, inkludert druer. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima.

Nofima AS, Osloveien 1, Ås

Ragnhild Nordbø

7. apr

10. apr

2025

HACCP-kurs med Ragnhild Nordbø

Videregående kurs i HACCP for drivere av og kvalitetsansvarlige i ysterier. Kursdeltakelse forutsetter grunnleggende kunnskaper om mikrobiologi. Kurset vil ta for seg regelverk, produktmerking, kvalitetsstyringsystem basert på HACCP, samt prøvetaking og andre metoder for å bekrefte at systemet fungerer.

Frindal Lodge, Orkdalsveien 2346, 7393 Rennebu

8. apr

9. apr

2025

Optimal utnyttelse av kjøttråvarer for de beste pålegg- og pølseprodukter

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til kurs om optimal utnyttelse av kjøttråvarer for pålegg- og pølseprodukter. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen.

Nofima AS, Osloveien 1, Ås

Kornbrød

23. apr

24. apr

2025

Melkvalitet – muligheter og utfordringer

Bakekurs med norsk mel av ulike melkvaliteter. Hva vil melkvalitet si, og hva betyr det i praksis? Ved å forstå de ulike egenskapene til melet og tilpasse bakeprosessen, kan man oppnå gode resultater selv med mel av varierende kvalitet. Bruk av norsk mel er bærekraftig!

Nofima AS, Osloveien 1, Ås

Ingredienser, råvarer og resept til pølseproduksjon.

25. apr

2025

Reseptoppbygging kjøttprodukter

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til nettkurs om hvordan en kan bygge opp en god resept på kjøttprodukter – både økonomisk og bærekraftig.

Digitalt på Teams

Nærbilde av bikake.

14. mai

2025

Den store honningdagen

Kompetansenettverk Lokalmat Øst og ByBi inviterer til Den Store Honningdagen, en inspirerende og lærerik dag om mangfoldet av smaker, egenskaper og bruksområder. Velkommen til en lærerik dag inn i honningens komplekse verden!

Rohdeløkken Kafé, Oslo (Bygdøy)

15. sep

17. sep

2025

Kurs om produksjon av mykost

I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost. Kurset passer for deg som har noe ysteerfaring, men som ønsker å lære mer om produksjon av camembert og modnet kremost.

NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås

Måltid - dekket bord med suppetallerkener

Serveringsbedrifter

Gode mat- og drikkeopplevelser må til for å lykkes med regjeringens visjon for Matnasjonen Norge. Her har serveringsbedrifter som tilbyr lokalmat en sentral rolle, og hvor kunnskap blir et viktig element for å gi den gode opplevelsen til gjesten. For å styrke kompetansen tilbys grunnmodul for serveringsbedrifter.

Lokal foredling av kjøtt

Modulen går over 3 samlinger (to og tre dagers samlinger) med totalt 70 timer og tilbys i alle fem regionene. Samlingene veksler mellom teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning hos foredlingsbedrifter.