Kurskalender


Vi arrangerer kurs for lokalmatprodusenter over hele landet og i alle bransjer. Vi har flere ulike kursopplegg, og derfor finner du kurs som passer deg enten du er fersk eller mer erfaren produsent.

Velg Tema

Region

Velg type

29. jul

30. jul

2025

Sank og smak

Sanking av arktiske bær og urter og tips til videreforedling.

Tufjord, Rolvsøya

Syltetøy og gelè.

19. aug

2025

Hermetisere, safte og sylte

praktisk kurs Hermetisering – lær denne grunnleggande gamle teknikken og så innoverer vi med nye eller uprøvde smakar. Saft – koke eller rå, blande bær. Saft er så enkelt og gir mengder av gode opplevingar – kan konkurrere med den beste vinen. Driftar du restaurant kan du godt lage di eiga saft. Få gjer dette, men det går godt an. Bær og frukt på glas og flasker. Kurslærar: Bodil Nordjore.

Bergsdalstunet

Produkter av innmat, lungemos, blodpølse og leverpostei.

28. aug

2025

Innmat; Nytteverdi og produktutvikling

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til webinar om innmat.

Digitalt på Teams

2. sep

3. sep

2025

Partering og videreforedling av rein

På dette kurset vil du lære praktisk nedskjæring av rein, og hvordan stykningsdeler og produksjonskjøtt kan utnyttes i produksjon av kjøttvarer til forskjellig formål.

3 Kalver, Dønna

Kråkeroe-staulen

2. sep

4. sep

2025

Smørkurs og erfaringsutveksling

Kurset gir deltakarane ei djupare forståing av produksjon av smør og rømme på seter. Utveksle erfaring er viktig samtidig som teori og mål om kvalitetsforbetring står i fokus. Setersmøret har fått beskytta betegnelse, vi drøfter og ser på mogelegheitene som UNESCO nominasjonen av seterkulturen no gir stølssmøret. Velkommen til Kråkeroe-staulen!

https://ostelandet.no/krakeroe-staulen-og-flatdal-meieri/

Stykningsdeler kjøtt.

2. sep

3. sep

2025

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (gris/sau/geit)

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (lam/sau/geit) for optimal bruk av kjøttprodukter gjennom ulike årstider.

Kjøtthallen, Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

3. sep

2025

Webinar: Direktesalg av gårdsmelk

Alt du trenger å vite for å starte med salg av gårdsmelk. Regelverk, hygiene, utstyr, praktisk produksjon, emballasje og kalkyler.

Nettkurs via Teams

15. sep

17. sep

2025

Kurs om produksjon av mykost

I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost.

NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås

Fermentering

17. sep

18. sep

2025

Fermentering, hermetisering og eddiksylting

Lær deg mer om fermentering, hermetisering og eddiksylting for å konservere høstens grønnsaker.

Høgtun Klulturklynge

19. sep

22. sep

2025

Studietur Cheese 2025

Cheese er den største internasjonale mønstringa for rå mjølk ostar. Det er ei utandørsmesse i den vesle byen Bra i Italia. Her møtast innkjøparar og seljarar av ostar frå heile verda til konferanse, salgsmesse og smakeseminar. Slowfood har ei eiga ordning for presidumprodukt der to norkse ostar er tatt opp, Geitost frå Sogn og Pultost Innlandet.

City of Bra, Italia

Pasteurisering av juice.

7. okt

2025

Pasteurisering av juice

Webinar om pasteurisering av juice – hvorfor og hvordan.

Digitalt på Teams

Røyking av reinkjøtt

22. okt

23. okt

2025

Stykking, salting, tørking og røyking av rein

Grunnleggende kunnskaper i videreforedling av reinkjøtt.

Stornes, Kautokeino

28. okt

2025

Mattrygghet og HACCP

For alle som jobber med mat profesjonelt, er det avgjørende å sikre at maten ikke utgjør en helserisiko for forbrukerne. Dette kurset gir deltakerne solid kunnskap om mattrygghet, og gjør dem i stand til å identifisere og vurdere risiko i egen virksomhet.

Nofima, Osloveien 1 Ås

Ragnhild Nordbø

5. nov

26. nov

2025

Webinarserie: Kvalitetsstyring (HACCP) for ysterier

Samlingsbasert nettkurs hvor du lærer å bygge et HACCP-basert kvalitetssystem. Beregnet for drivere og kvalitetsansvarlige i ysterier med grunnleggende kunnskaper om mikrobiologi.

Nettkurs via Teams

Nettverksgruppe gårdsmelk Midt-Norge

Faglig og sosialt samarbeid mellom produsenter i Midt-Norge som selger gårdsmelk. Månedlige Teamsmøter, deling av kunnskap og fokus på videreutvikling.

Midt-Norge

Måltid - dekket bord med suppetallerkener

Serveringsbedrifter

Gode mat- og drikkeopplevelser må til for å lykkes med regjeringens visjon for Matnasjonen Norge. Her har serveringsbedrifter som tilbyr lokalmat en sentral rolle, og hvor kunnskap blir et viktig element for å gi den gode opplevelsen til gjesten. For å styrke kompetansen tilbys grunnmodul for serveringsbedrifter.

Lokal foredling av kjøtt

Modulen går over 3 samlinger (to og tre dagers samlinger) med totalt 70 timer og tilbys i alle fem regionene. Samlingene veksler mellom teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning hos foredlingsbedrifter.