Vi arrangerer kurs for lokalmatprodusenter over hele landet og i alle bransjer. Vi har flere ulike kursopplegg, og derfor finner du kurs som passer deg enten du er fersk eller mer erfaren produsent.
Velg Tema
Region
Velg type

29. jul
–30. jul
2025
Sank og smak
Sanking av arktiske bær og urter og tips til videreforedling.
Tufjord, Rolvsøya

19. aug
2025
Hermetisere, safte og sylte
praktisk kurs Hermetisering – lær denne grunnleggande gamle teknikken og så innoverer vi med nye eller uprøvde smakar. Saft – koke eller rå, blande bær. Saft er så enkelt og gir mengder av gode opplevingar – kan konkurrere med den beste vinen. Driftar du restaurant kan du godt lage di eiga saft. Få gjer dette, men det går godt an. Bær og frukt på glas og flasker. Kurslærar: Bodil Nordjore.
Bergsdalstunet

28. aug
2025
Innmat; Nytteverdi og produktutvikling
Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til webinar om innmat.
Digitalt på Teams

2. sep
–3. sep
2025
Partering og videreforedling av rein
På dette kurset vil du lære praktisk nedskjæring av rein, og hvordan stykningsdeler og produksjonskjøtt kan utnyttes i produksjon av kjøttvarer til forskjellig formål.
3 Kalver, Dønna

2. sep
–4. sep
2025
Smørkurs og erfaringsutveksling
Kurset gir deltakarane ei djupare forståing av produksjon av smør og rømme på seter. Utveksle erfaring er viktig samtidig som teori og mål om kvalitetsforbetring står i fokus. Setersmøret har fått beskytta betegnelse, vi drøfter og ser på mogelegheitene som UNESCO nominasjonen av seterkulturen no gir stølssmøret. Velkommen til Kråkeroe-staulen!
https://ostelandet.no/krakeroe-staulen-og-flatdal-meieri/

2. sep
–3. sep
2025
Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (gris/sau/geit)
Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (lam/sau/geit) for optimal bruk av kjøttprodukter gjennom ulike årstider.
Kjøtthallen, Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

3. sep
2025
Webinar: Direktesalg av gårdsmelk
Alt du trenger å vite for å starte med salg av gårdsmelk. Regelverk, hygiene, utstyr, praktisk produksjon, emballasje og kalkyler.
Nettkurs via Teams

15. sep
–17. sep
2025
Kurs om produksjon av mykost
I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost.
NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås

17. sep
–18. sep
2025
Fermentering, hermetisering og eddiksylting
Lær deg mer om fermentering, hermetisering og eddiksylting for å konservere høstens grønnsaker.
Høgtun Klulturklynge

19. sep
–22. sep
2025
Studietur Cheese 2025
Cheese er den største internasjonale mønstringa for rå mjølk ostar. Det er ei utandørsmesse i den vesle byen Bra i Italia. Her møtast innkjøparar og seljarar av ostar frå heile verda til konferanse, salgsmesse og smakeseminar. Slowfood har ei eiga ordning for presidumprodukt der to norkse ostar er tatt opp, Geitost frå Sogn og Pultost Innlandet.
City of Bra, Italia

7. okt
2025
Pasteurisering av juice
Webinar om pasteurisering av juice – hvorfor og hvordan.
Digitalt på Teams

22. okt
–23. okt
2025
Stykking, salting, tørking og røyking av rein
Grunnleggende kunnskaper i videreforedling av reinkjøtt.
Stornes, Kautokeino

28. okt
2025
Mattrygghet og HACCP
For alle som jobber med mat profesjonelt, er det avgjørende å sikre at maten ikke utgjør en helserisiko for forbrukerne. Dette kurset gir deltakerne solid kunnskap om mattrygghet, og gjør dem i stand til å identifisere og vurdere risiko i egen virksomhet.
Nofima, Osloveien 1 Ås

5. nov
–26. nov
2025
Webinarserie: Kvalitetsstyring (HACCP) for ysterier
Samlingsbasert nettkurs hvor du lærer å bygge et HACCP-basert kvalitetssystem. Beregnet for drivere og kvalitetsansvarlige i ysterier med grunnleggende kunnskaper om mikrobiologi.
Nettkurs via Teams

Nettverksgruppe gårdsmelk Midt-Norge
Faglig og sosialt samarbeid mellom produsenter i Midt-Norge som selger gårdsmelk. Månedlige Teamsmøter, deling av kunnskap og fokus på videreutvikling.
Midt-Norge

Serveringsbedrifter
Gode mat- og drikkeopplevelser må til for å lykkes med regjeringens visjon for Matnasjonen Norge. Her har serveringsbedrifter som tilbyr lokalmat en sentral rolle, og hvor kunnskap blir et viktig element for å gi den gode opplevelsen til gjesten. For å styrke kompetansen tilbys grunnmodul for serveringsbedrifter.

Lokal foredling av kjøtt
Modulen går over 3 samlinger (to og tre dagers samlinger) med totalt 70 timer og tilbys i alle fem regionene. Samlingene veksler mellom teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning hos foredlingsbedrifter.