Kurs om produksjon av mykost

15. september 2025
17. september 2025
NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås
I samarbeid med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Lise Brunborg, ystefaglig rådgiver og lærer ved Sogn Jord- og Hagebruksskole (SJH), inviterer vi til kurs om produksjon av mykost. Kurset passer for deg som har noe ysteerfaring, men som ønsker å lære mer om produksjon av camembert og modnet kremost.

Hvor og når

15.-17. september 2025

  • Dag 1, kl. 10:00-17:00 (ca.)
  • Dag 2, kl. 08:30-17:00 (ca.) + middag
  • Dag 3, kl. 08:30-12:00 (ca.)

Med forbehold om endringer.

Sted: NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås

Påmelding

Frist for påmelding: 2. september.

Fagansvarlige

Lise Brunborg driver Stavanger Ysteri, midt i Stavanger sentrum. Her er det håndverks-produksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise underviser på studiet Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling ved SJH og på ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Hun brukes som kursholder og veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverk lokalmat.

Siv Borghild Skeie er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvaliteten på meieriprodukter, med særlig interesse for ostemodning og mikroorganismenes rolle i denne prosessen. Skeie er involvert i flere forskningsprosjekter, inkludert studier på geitemelk og bruk av membranfiltrering i melk- og osteproduksjon. Hun er en del av Matpiloten ved NMBU, hvor forskerne har tilgang til blant annet et eget meieri.  

Foto/cc: Anne Valeur/Lise Brunborg, Stavanger Ysteri

Kursinnhold

Kurset vil kombinere både teoretisk undervisning og praktiske øvelser i meieriet ved NMBU. Vi skal produsere camembert av kumelk og modnet kremost av geitemelk. Kurset egner som for produsenter som har noe ysteerfaring.

Tema dag 1:

  • Syrning av geitemelk til kremost (i meieriet)
  • Trygg mat / hygiene / regelverk
  • Fordeler/ulemper ved bruk av pasteurisert/upasteurisert melk
  • Teori løpefelt ost
  • Teori kremost

Tema dag 2:

  • Ysting i meieriet
  • Teori om camembertproduksjon

Tema dag 3:

  • Fullføre produksjonen av kremosten som vi startet på dag 1
  • Salting
  • Sensorisk vurdering av ulike oster på markedet

Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av produksjonen av mykoster.

Pris og betingelser

Kr 3990,- pr. person inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj alle tre dagene, middag én kveld og kursmateriell.

Informasjon om reisealternativer og parkering finner du her: https://www.nmbu.no/om/kontakt-oss For de som trenger overnatting i forbindelse med kurset anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no

Spørsmål? Ta kontakt:

Cecilia Kippe

Øst-Norge

Cecilia Midtsund Kippe

Rådgiver