Hvor og når
15.-17. september 2025
- Dag 1, kl. 10:00-17:00 (ca.)
- Dag 2, kl. 08:30-17:00 (ca.) + middag
- Dag 3, kl. 08:30-12:00 (ca.)
Med forbehold om endringer.
Sted: NMBU, Chr. M. Falsens vei 18, 1433 Ås
Påmelding
Frist for påmelding: 2. september.
Fagansvarlige
Lise Brunborg driver Stavanger Ysteri, midt i Stavanger sentrum. Her er det håndverks-produksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise underviser på studiet Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling ved SJH og på ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Hun brukes som kursholder og veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverk lokalmat.
Siv Borghild Skeie er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvaliteten på meieriprodukter, med særlig interesse for ostemodning og mikroorganismenes rolle i denne prosessen. Skeie er involvert i flere forskningsprosjekter, inkludert studier på geitemelk og bruk av membranfiltrering i melk- og osteproduksjon. Hun er en del av Matpiloten ved NMBU, hvor forskerne har tilgang til blant annet et eget meieri.
Foto/cc: Anne Valeur/Lise Brunborg, Stavanger Ysteri
Kursinnhold
Kurset vil kombinere både teoretisk undervisning og praktiske øvelser i meieriet ved NMBU. Vi skal produsere camembert av kumelk og modnet kremost av geitemelk. Kurset egner som for produsenter som har noe ysteerfaring.
Tema dag 1:
- Syrning av geitemelk til kremost (i meieriet)
- Trygg mat / hygiene / regelverk
- Fordeler/ulemper ved bruk av pasteurisert/upasteurisert melk
- Teori løpefelt ost
- Teori kremost
Tema dag 2:
- Ysting i meieriet
- Teori om camembertproduksjon
Tema dag 3:
- Fullføre produksjonen av kremosten som vi startet på dag 1
- Salting
- Sensorisk vurdering av ulike oster på markedet
Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av produksjonen av mykoster.
Pris og betingelser
Kr 3990,- pr. person inkl. moms. Prisen inkluderer lunsj alle tre dagene, middag én kveld og kursmateriell.
Informasjon om reisealternativer og parkering finner du her: https://www.nmbu.no/om/kontakt-oss For de som trenger overnatting i forbindelse med kurset anbefaler vi Thon Hotel på Ski, tlf: 64 85 35 00, direkte booking via hjemmeside: www.thonhotels.no eller Reenskaug Hotell i Drøbak, tlf: 64 98 92 00, booking via hjemmeside: www.reenskaug.no
Spørsmål? Ta kontakt:

Øst-Norge
Cecilia Midtsund Kippe
Rådgiver