Prisbelønt økologisk ost


Sølvi Gammelsrød startet i 2017 med å produsere ost på kjøkkenet og lagre det i kjelleren. I dag har osten stor suksess og serveres på anerkjente restauranter.

Tekst Ragna Kronstad Foto Ragna Kronstad
Teksten ble opprinnelig publisert i Mathåndverk nr. 4, 2022, redigert av Cecilia M. Kippe, 2024

Stemningen på det nystartede Rygge meieri er fylt med arbeidslyst og hektisk glede. Bestillingene strømmer inn før jul. På kontoret henger gullmedalje fra NM i ost, og brien Bjølsund har fått Spesialitetsmerke fra Stiftelsen Norsk Mat. Melka kommer fra familiegården Bjølsund, som drives økologisk.

Når man kommer til Rygge meieri ser det egentlig ut som det alltid har vært et meieri her. En gammel og ærverdig mursteinsbygning rommer produksjonslokalet med eget utsalgssted.

– I disse lokalene ble det stiftet et meieri i 1879, der alle bøndene i området leverte melka si, forteller Sølvi.

Å innrede et ysteri i et gammel mursteinsbygg fra 1800-tallet var ikke bare enkelt. Gjennom Kompetansenettverket for Lokalmat Øst hos Nofima fikk hun uvurderlig hjelp av Tom Hofmann. Tom prosjekterer anlegg, gir råd om ysteutstyr, og er mentor for studenter.

– Man skulle jo ha ystet først, før man bygger, for å forstå hva som er smart. Det er så mange detaljer, så det er godt å tenke nøye gjennom produksjonslinje og planløsning.

Lærevillig og innovasjonsrik

– I begynnelsen var det eksperimentering på kjøkkenet og lagring i kjeller. Jeg begynte med to kurs hos Lizas småbruk og bestilte utstyr til hjemmeproduksjon i 2017, sier Sølvi.

Etter småkurs og eksperimentering på kjøkkenet, gikk veien videre til Aurland og modulkursene i 2018 med Pascale Baudonnel og Ragnhild Nordbø. Det mener Sølvi er grunnmuren til kunnskapen.

Kapasiteten i rådgivermiljøet er sprengt, da det ikke er mange på Østlandet som driver med gårdsysting. Redningen ble kollegaene på Dyre Gård, som kjente til blant annet Anne Lise Bergerud på Eiker Gårdsysteri, hvor hun var så heldig å få hospitere.

– Hjelpen og støtten fra Innovasjon Norge har vært helt uvurderlig. Hovedbudskapet i søknaden min var å skape en egen arbeidsplass for en kvinne i landbruket, videreutvikle gårdens ressurser, og skape en lokalmatbedrift som ikke fantes her fra før. Søknaden gikk rett igjennom, forteller Sølvi.

Hun ville lage noe hun likte selv, og var fascinert av en fransk rødkittost, Langres. Hun hadde også lyst å lage en mykost, og etter forslag fra ystekollegaer så ble det en brie. Brien fra Rygge Meieri ble populær fra første stund, og det har kun vært noen små justeringer.

– Jeg er veldig fascinert av råvaren melk og hva man kan få ut av den. Det tok tid å bli kjent med egen melk og se hvilken kultur som passet, sier Sølvi som kjøper kultur hos Ystebui.

Opptur under nedstengning

Meieriet åpnet rett før Korona, men har hatt opptur hele veien. De kom på femteplass med brien under gullfinalen i NM i ost 2021. Allerede kort tid etter produksjonsstart, var den på menyen på flere restauranter.

Hun satser også på en modningsost med navnet 1879, som henviser til da det opprinnelige Rygge meieri ble stiftet.

– En modningsost er selve symbolet på ysting, påpeker Sølvi.

Hele familien er engasjert i driften. Gården produserer i dag 600 000 liter melk i året, og av det brukes 3000-5000 liter i ysteriet hver måned.

– Det blir mer spennende å være bonde når man ser et ferdig produkt skapt på råvaren, avslutter Sølvi.

Først publisert: