Innføringskurs i ysting

10. februar 2025
13. februar 2025
Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger
Kurset passer for deg som har interesse for videreforedling av melk og som tenker å etablere egen virksomhet. Du får oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving hjemme, grunnkompetanse i råvarekvalitet, syrning og mikrobiologi for å kunne yste av rå melk.

Hvor og når

10. februar (oppstart kl 9.00)

13. februar (avsluttes kl 15.00)

Stavanger Ysteri, Ryfylkegata 13, Stavanger

Påmelding

Frist for påmelding: 20. januar. NB! Begrenset antall plasser.

Fagansvarlig

Kursholder Lise Brunborg startet høsten 2015 eget ysteri midt i Stavanger sentrum. På Stavanger Ysteri er det håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet.

Lise har ellers brei bakgrunn innen melke-foredling, både fra studier ved NMBU, som yster på et lite geitmelksysteri i Oslofjorden uten vann og strøm og på sykkel til ulike gardsysteri rundt i landet. Hun underviser i Handverksysting på SJH og ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Lise brukes som veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverk lokalmat.

Kursinnhold

Teori:

  • Melk som råvare, kjemisk innhold og mikrobiologisk melkekvalitet
  • Produksjon av melk til ysting
  • Produksjonsteori for hvitost, fatost, kremost, kulturmelk, yoghurt, rømme og smør
  • Modning av ost
  • Trygg mat – bærebjelke i all foredling. Nasjonale retningslinjer for melkeforedling.

Praktisk:

  • Ysting av kremost
  • Produksjon av yoghurt, syrning og drenering
  • Separering av melk, rømme og syrna skummamelk til fatost
  • Ysting av halvfast hvitost og Halloumi-ost
  • Ysting av fatost, ricotta, kjerning av smør
  • Ostesmaking med atcompaniet og deltakernes egne produkt/lokalproduserte melkeprodukt
  • Ysteribesøk
  • Omvisning på Stavanger Ysteri sitt blåmugglager, hvitostlager og modningsskap for kremost

Les mer om kurset

Målgruppe

Melkeprodusenter og andre som ønsker å starte kommersiell foredling av melk.  Kurset passer både for nybegynnere og de med noe erfaring innen melkeforedling.

Pris og betingelser

Kr 4800,- (inkl. mva) for kursmateriell, lunsj alle dagene og felles middag 3. kursdag. Overnatting må hver enkelt sørge for.

Spørsmål? Ta kontakt:

portrait of  Aase Vorre Skuland

Sør-Norge

Aase Vorre Skuland

Forsker, Nofima