Innføringskurs i Ysting

24. november 2025
28. august 2025
Sogn Jord- og Hagebruksskule
urset gir oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving heime, grunnkompetanse i syrning, mikrobiologi og råvarekvalitet for å kunne yste av rå mjølk.

Innføringskurs i ysting er arrangert på Sogn Jord- og Hagebruksskule (SJH) som tilbyr ulike kurs og utdanning i ysting, fagskule handverksysting. Innføringskurset er viktig å ha i botnen for deg som ynskjer å foredle mjølk til håndverkprodukt av ku- og geitemjølk, enten for personlig interesse eller med mål om å drive småskala produksjon. Kurset går over 5 dagar, det er plass til 12 deltakarar. Kurslærar er Pascale Baudonnel.

Hvor og når

måndag 24. -28. november 2025
kl. 17.00-16.30

Aurland

Påmelding

paamelding.sjh@vlfk.no

Fagansvarlig

Foto: Anna Karine Marstein

Pascale Baudonnel

Pascale Baudonnel, født og oppvokst ved et lite ysteri for rå, fersk kumelk i fjellene i Syd Frankrike, nær Roquefort (sauost), før hun flyttet til Undredal i Sogn og Fjordane. Tok ysteteknologutdanning i Surgères i Frankrike som voksen. Har vært budeie og drevet gård med geiter og ysting av hvit og brunost i 30 år. Har vært medarbeider på Undredal stølsysteri i 17 år.

Pascale er rettleder i ysting for kompetansenavene lokalmat og underviser på kurs i ysting ved Sogn Jord- og Hagebruksskule. Pascale kjenner næringa godt og formidler ysteteknologisk kunnskap på en pedagogisk og kunnskapsbasert måte.

Kursinnhold

  • Teoretisk og praktisk opplæring i foredling av mjølk
  • Kjemisk innhald i mjølk, mikrobiologi, mjølkesyrebakteriar og startkulturar.
  • Koagulering av mjølk og ysting, salting og modning av ost.
  • Hygiene, vask og reinhald, ysteutstyr. 
  • Besøk i ysteri, eks på mjølkeprodukt vi lagar på kurset er koking av dravle. 

Kurset gir oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving heime, grunnkompetanse i syrning, mikrobiologi og råvarekvalitet for å kunne yste av rå mjølk. 

Varighet: Kurset byrjar måndag 24. november 2025 kl 17.00 
og avsluttar fredag 28. november 2025 kl 16.30.

Målgruppe: Kurset passer for både nybegynnere og de med noe erfaring innen mjølkeforedling.

Påmeldingpaamelding.sjh@vlfk.no

Pris og betingelser

Pris for kurset kr. 5 800,- inkludert lunsj og middag alle dagar. Frukost og overnatting kjem i tillegg.

Spørsmål? Ta kontakt:

portrait of  Kathrin H. Aslaksby

Vest-Norge

Kathrin H. Aslaksby

prosjektmedarbeider og budeie