Kurskalender


Vi arrangerer kurs for lokalmatprodusenter over hele landet og i alle bransjer. Vi har flere ulike kursopplegg, og derfor finner du kurs som passer deg enten du er fersk eller mer erfaren produsent.

Velg Tema

Region

Velg type

11. nov

12. nov

2025

Brødbaking i vedfyrt omn

Brødbaking i vedfyrt omn – surdeig, urkorn og tradisjonelt handverk På Bergsdalstunet arbeider vi med brødet frå grunnen av: kornet, deigen og varmen. Vi bruker urkorn som spelt, emmer og rug, og går gjennom autolyse, lang heving og korleis ein utviklar deigen med minst mogleg elting. Surdeigen står i sentrum, både som kultur og som metode for god smak, næring og fordøying.

Bergsdalstunet

Sensorikk.

11. nov

2025

Produktevaluering og smaksbedømming

Blli bedre kjent med smak og kvalitet på eget produkt! Målet med kurset er å gi deltakerne en dypere forståelse av kvalitet og smak gjennom å bedømme egne produkter i et mer objektivt perspektiv. Få tips og tilbakemeldinger som kan inspirere til videre produktutvikling og deltagelse i matkonkurranser.

Nofima, Osloveien 1 Ås

Surdeigsbrød

15. nov

16. nov

2025

Kurs i bakst

Lær om ulike typer deiger, melsorter og forskjellige typer bakverk.

Rå videregående skole. Kvæfjord

korger med frukt

18. nov

2025

Trygg mat, HACCP og merking av næringsmiddel, med fokus på frukt, bær og grønsaker.

Alt du treng å vete om merking, grunnforutsetninger for å fylle syltetøy, frukt, bær og gørnsaker på glas foredla. Vi har også om kvalitet i råvare, pakka for salg. Grunnforutseningar for trygg mat HACCP prinsipp. Gjennomgang av lovverk og forskrifter ein må ha oversikt over. Holdbarheit og merking av holdbarheit.

webinar

18. nov

19. nov

2025

Dessertkurs

Bli med på å lage sjokolade med lokale ingredienser.

Reisafjord hotell

24. nov

28. nov

2025

Innføringskurs i Ysting

Dette kurset er fult no – nytt kurs kjem i februar – påmelding til paamelding.sjh@vlfk.no Kurset gir oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving heime, grunnkompetanse i syrning, mikrobiologi og råvarekvalitet for å kunne yste av rå mjølk.

Sogn Jord- og Hagebruksskule

Stykningsdeler kjøtt.

24. nov

25. nov

2025

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (gris/sau/geit)

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (lam/sau/geit) for optimal bruk av kjøttprodukter gjennom ulike årstider.

Kjøtthallen, Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

9. des

2025

Nytt emballasjeregelverk – hvordan påvirker det meg som lokalmatprodusent?

Nytt emballasjeregelverk stiller større krav også til små matprodusenter. Den nye forskriften tydeliggjør produsentenes plikt til å dekke nødvendige kostnader for separat innsamling, transport og behandling av emballasjeavfall. I det nye regelverket fjernes også den tidligere minstegrensen på 1 000 kg per materiale. Det betyr at alle som selger emballasje og emballerte varer på det norske markedet – også mindre aktører – må være medlem i et godkjent produsentansvarsselskap (tidligere kalt returselskap). Bli med på en faglig introduksjon til det nye emballasjeregelverket – enkelt forklart!

Digitalt på Teams

Nettverksgruppe gårdsmelk Midt-Norge

Faglig og sosialt samarbeid mellom produsenter i Midt-Norge som selger gårdsmelk. Månedlige Teamsmøter, deling av kunnskap og fokus på videreutvikling.

Midt-Norge

Måltid - dekket bord med suppetallerkener

Serveringsbedrifter

Gode mat- og drikkeopplevelser må til for å lykkes med regjeringens visjon for Matnasjonen Norge. Her har serveringsbedrifter som tilbyr lokalmat en sentral rolle, og hvor kunnskap blir et viktig element for å gi den gode opplevelsen til gjesten. For å styrke kompetansen tilbys grunnmodul for serveringsbedrifter.

Lokal foredling av kjøtt

Modulen går over 3 samlinger (to og tre dagers samlinger) med totalt 70 timer og tilbys i alle fem regionene. Samlingene veksler mellom teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning hos foredlingsbedrifter.