Kurskalender


Vi arrangerer kurs for lokalmatprodusenter over hele landet og i alle bransjer. Vi har flere ulike kursopplegg, og derfor finner du kurs som passer deg enten du er fersk eller mer erfaren produsent.

Velg Tema

Region

Velg type

Fermentering

17. sep

18. sep

2025

Fermentering, hermetisering og eddiksylting

Lær deg mer om fermentering, hermetisering og eddiksylting for å konservere høstens grønnsaker.

Høgtun Klulturklynge

19. sep

22. sep

2025

Studietur Cheese 2025

Cheese er den største internasjonale mønstringa for rå mjølk ostar. Det er ei utandørsmesse i den vesle byen Bra i Italia. Her møtast innkjøparar og seljarar av ostar frå heile verda til konferanse, salgsmesse og smakeseminar. Slowfood har ei eiga ordning for presidumprodukt der to norkse ostar er tatt opp, Geitost frå Sogn og Pultost Innlandet.

City of Bra, Italia

Produkter av innmat, lungemos, blodpølse og leverpostei.

24. sep

2025

Innmat; Nytteverdi og produktutvikling

Kompetansenettverket for Lokalmat Øst inviterer til webinar om innmat.

Digitalt på Teams

1. okt

2. okt

2025

Jus og sirup

Bær fra Nord-Norge strutter av vitaminer, smak og antioksidanter. Lær nye måter å foredle smakene av bla rips, solbær, rabarbra, tindved og bringebær til jus og sirup.

Kjerringøy handelssted

Pasteurisering av juice.

7. okt

2025

Pasteurisering av juice

Webinar om pasteurisering av juice – hvorfor og hvordan.

Digitalt på Teams

Røyking av reinkjøtt

22. okt

23. okt

2025

Stykking, salting, tørking og røyking av rein

Grunnleggende kunnskaper i videreforedling av reinkjøtt.

Stornes, Kautokeino

25. okt

2025

Potetkaker

Potetkaka er ein del av den norske takkebakstradisjonen, og har vore brukt både til kvardags og fest. På dette kurset lærer du å lage potetkaker frå grunnen av – frå koking og utbaking, tilsetting av mjølk og til steiking. Kurset gir deg praktiske ferdigheiter og kunnskap du kan ta med vidare i eige kjøkken.

Hjeltnes, Ulvik

28. okt

2025

Mattrygghet og HACCP

For alle som jobber med mat profesjonelt, er det avgjørende å sikre at maten ikke utgjør en helserisiko for forbrukerne. Dette kurset gir deltakerne solid kunnskap om mattrygghet, og gjør dem i stand til å identifisere og vurdere risiko i egen virksomhet.

Nofima, Osloveien 1 Ås

Ragnhild Nordbø

5. nov

26. nov

2025

Webinarserie: Kvalitetsstyring (HACCP) for ysterier

Samlingsbasert nettkurs hvor du lærer å bygge et HACCP-basert kvalitetssystem. Beregnet for drivere og kvalitetsansvarlige i ysterier med grunnleggende kunnskaper om mikrobiologi.

Nettkurs via Teams

24. nov

28. aug

2025

Innføringskurs i Ysting

urset gir oversikt over ystefaget, oppskrifter til utprøving heime, grunnkompetanse i syrning, mikrobiologi og råvarekvalitet for å kunne yste av rå mjølk.

Sogn Jord- og Hagebruksskule

Stykningsdeler kjøtt.

24. nov

25. nov

2025

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (gris/sau/geit)

Økonomisk nedskjæring av gris og småfe (lam/sau/geit) for optimal bruk av kjøttprodukter gjennom ulike årstider.

Kjøtthallen, Nofima AS, Osloveien 1, 1430 Ås

Nettverksgruppe gårdsmelk Midt-Norge

Faglig og sosialt samarbeid mellom produsenter i Midt-Norge som selger gårdsmelk. Månedlige Teamsmøter, deling av kunnskap og fokus på videreutvikling.

Midt-Norge

Måltid - dekket bord med suppetallerkener

Serveringsbedrifter

Gode mat- og drikkeopplevelser må til for å lykkes med regjeringens visjon for Matnasjonen Norge. Her har serveringsbedrifter som tilbyr lokalmat en sentral rolle, og hvor kunnskap blir et viktig element for å gi den gode opplevelsen til gjesten. For å styrke kompetansen tilbys grunnmodul for serveringsbedrifter.

Lokal foredling av kjøtt

Modulen går over 3 samlinger (to og tre dagers samlinger) med totalt 70 timer og tilbys i alle fem regionene. Samlingene veksler mellom teori, praktiske øvelser og orientering/omvisning hos foredlingsbedrifter.