Hvor og når
24.-26. april 2025
kl. 9.00-17.00
Kaupanger, Sogndal
Påmelding
betaling ved påmelding
Fagansvarlig
Endre Kleiveland, hordalendingen som utvandra til Slinde og vart leiar for Sogn Frukt- og Siderlaug, med inngåandekunnskap om frukt frå hage til flaske har han sett seg i førarsetet med å fremje kvalitetsdrikkevarer av frukt og bær frå Sogn. Vi får nyte godt av kunnskapen hans som leiar av årets grunnkurs i sider, med seg har han Sigrid xxx, Åge Eitungjerde, Ove Svendsen med fleire.
Kursinnhold
Teori, bedriftsbesøk og måltidsopplevingar. I tre dagar grå du gjennom det du må vete for å kunne starte opp med jus og sider, hovedvekt på siderproduksjon.
- Råvarer, sortar og kvalitet
- Prosesser for pressing av eple
- Grunnprinsipp, metode og historie
- Gjæringsteori
- Val av utstyr, regelverk, lagerstyringBruk gjerne
- sensorikk, smak og marknad
Pris og betingelser
Kursavgift kr. 3 800, person nr to frå same bedrift 2800.
Inkl måltid og smaking.
Spørsmål? Ta kontakt:

Vest-Norge
Aud Slettehaug
Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipp, definisjon, metodar og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke gir dette gode moglegheiter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive kvaliteten. Det blir gjennomgang av råvarekvalitet og sortar, blandinger og modningsgrad på frukt gir for sluttresultatet. Vi kjem inn på håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrt prosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lovpålagte lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.
MÅLET MED KURSET
Grunnkurset gir ei innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinna i god styring av råvarer, førebuing til produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet. Du skal få oversikt over det å vere ein siderprodusent, drift og styringsporsesser i produksjonen.
MÅLGRUPPE Fruktbonde og lokalmatprodusent med ambisjon frå 0-5000 liter eller 5000 – til 50 000 liter. Det er en fordel med noko erfaring i pressing av frukt. Kompetansenettverk for loklamat tilbyr kurs for bedrifter under 10 årsverk.