Tekst Ragna Kronstad Foto Jann Vestby og Heggelund Design
Teksten ble opprinnelig publisert i Mathåndverk nr. 1, 2016, redigert av Cecilia M. Kippe, 2024
Sammen har de bygd opp et destilleri og produserer et bredt spekter av brennevin. Rådet deres er å ta sats og ikke ha alt klart før man starter.
Det klirrer i metall i bakgrunnen når vi ringer for å intervjue Jann om brenne vinsuksessen til Gardsbrenneriet AS. Bakgrunnsstøyen er lyden av Jann som fikser hengeren til traktoren på garden.
– Hadde jeg ikke hatt handsfree, hadde jeg ikke fått gjort noe, ler han.
Det har blitt en del arbeidstimer siden de begge har hatt jobber utenfor gården i oppbyggingsfasen. I 2009 hadde Jann og Synnøve begge trygge jobber i Oslo, som de forlot da de tok over gården i Nordfjord. Begge var utdannet sivilingeniører i kjemi.
– Vi tenkte nøye gjennom hvordan vi kunne utnytte kjemibakgrunnen vår på gården og skape en arbeidsplass her. Det var slik vi kom fram til at vi ville satse på et destilleri, sier Jann.
De har bygget stein på stein, og brukt eplemostsalg i oppstartsårene til å finan siere utvikling av brennevinssatsingen.
Ingen absloutt plan
Parets beste råd til andre som ønsker å ta over gård, er å begynne uten å ha hele planen klar.
– Det ordner seg. Man må gutse litt og se mulighetene. Hvordan kan man bruke utdannelsen sin, og hva slags ressurser har man? Man må dessuten satse på litt nye, gode ideer. Vårt mål ble helnorske brennevinsprodukter på egne råvarer og å ta imot frukt fra hele Nordfjord.
Paret har eplebrennevin, samt pære og eplelikør inne på Vinmonopolets bestillingsutvalg. Før jul solgte de allerede tre ganger så mye som estimert.
– Vi må allerede oppgradere produksjonslokalet for en million kroner i år. Det gikk litt fortere enn planlagt.
Neste år skal de investere ytterligere 23 millioner kroner. Målet er å tilby et bredt spekter av brennevin. Alt fra eplebrennevin og likør, til akevitt, gin og whisky. I dag er de allerede i gang med å selge vodka laget på potet, som et lite tilleggsprodukt.
Investerer med lønn fra Nordsjøen
Synnøve fikk jobb som daglig leder på laboratoriet på TINE-anlegget på Byrkjelo, mens for Jann var utsiktene litt mer usikre da de tok over gården. Men til slutt fikk han en relevant jobb i Nordsjøen. I turnus med to uker på og fire uker av var det perfekt for å bygge opp gården.
– Det var bare tilfeldig, men jeg tror at det er flere relevante jobber i distriktene enn mange tror. Mitt råd er å ta sjansen. Er ikke første mulighet god nok, dukker det opp andre, rådgir Jann.
Tar steget fullt ut
Men offshorelivet er innen årets utgang antageligvis historie. Vi har investert med pengene fra denne lønna, men nå er tiden min blitt en enda mer verdifull faktor for videre utvikling. Vi har òg som mål å ansette flere. Visjonen vi brenner for, er å skape et grønt og bærekraftig næringsliv, basert på frukt i Nordfjord, avslutter Jann