Hvor og når
7. – 9. november
Start kl 17.00 (dag 1), slutt kl 16.30 (dag 3)
Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, Hjelmeland
Påmelding
Påmeldingsfrist 13. oktober
Ved behov for hjelp, kontakt Heidi K. Trige, heidi.katrine.trige@nofima.no tlf. 77629052.
Kursholdere
Eivind Vangdal Tidligere frukt- og siderforsker ved NIBIO Ullensvang bidrar med sin unike kunnskap om sider-produksjon.
Guro Helgesdotter Rognså PhD innen molekylær gastronomi, sommelier og dommer i flere norske mat- og drikke konkurranser.
Begge kursholderne er i flere år benyttet som rådgivere i Kompetansenettverk lokalmat.
Kursinnhold
Grunnkurs i jus og sider gir en gjennomgang av råvarer, kvalitet og prosesser for pressing av epler/frukt til jus og siderproduksjon. Kurset innledes med en gjennomgang av grunnprinsipper, definisjoner, metoder og historie. Tradisjon er viktig, men med et stort spenn i kundegrunnlaget for norsk drikke, gir det muligheter for alle – både de som vil produsere sider for folk flest og for de som vil strekke seg etter den mest eksklusive drikken.
Det blir gjennomgang av sorter, blandinger og modningsgrad på eple/frukten, i tillegg til håndtering av jusen før gjæring. Vi ser på gjæring: spontan- eller styrtprosess og målinger i første del av gjæringsprosessen. Valg av utstyr og regelverk for tilvirking, avgifter på drikkevarer og lagerstyringsprinsipper vil bli gjennomgått.
- Siderens historie og status for sidernæringen
- Definisjoner for frukt- og bærdrikker
- Sider – stiler og typer
- Råvarer og råvarekvalitet
- Produksjonsprosessen – hvordan lage sider
- Utstyr og krav til lokaler
- Gjæringsteori – spontan eller inokulert, typer og stammer
- Regelverk og rapportering – løyve for produksjon og salg
- Emballasjeavgift og mva
- Marked for sider og strategiske valg som siderprodusent
- Sidersmaking – sider til mat
- Besøk hos Apal Sideri, OmCider, Buhagen og Eiane Gard
Målet med kurset
Kurset vil gi en innføring i produksjon av jus og sider med gjennomgang av de viktigste trinnene i produksjonen, regelverket som gjelder og hva som kreves for å oppnå drikke av god kvalitet.
Målgruppe
Lokalmatprodusenter innen frukt- og drikkeproduksjon med mindre enn 10 årsverk. Det er en fordel med noe erfaring i pressing av frukt.
Pris og betingelser
Kr 4000 pr. deltager inkl. lunsj, forfriskninger og kursmateriell alle dagene. Det inngår matservering (7. nov) og 4 rettes middag (8. nov) med sider i deltakeravgiften. Overnatting er ikke inkludert.
Forslag til overnattingssteder:
Smaken av Ryfylke, Vågavegen 44, Hjelmeland, M: 474 81 798 (NB! si du er deltaker på siderkurset)
Hjelmeland Hostel & Camping, Vågavegen 28, Hjelmeland, M: 465 59 201
Dag 1
Besøk hos Apal sideri, Sæbøvegen 35, Hjelmeland
Oppmøte kl.17 på sideriet
Her blir det presentasjoner, undervisning, omvising, sidersmaking og mat.
Dag 2
Undervisning på Smaken av Ryfylke
Besøk OmCider, Bygdavegen 36, Hjelmeland
Middag med sidersmaking på Smaken av Ryfylke sammen med lokale sider-produsenter
Dag 3
Undervisning på Smaken av Ryfylke
Etter lunsj er det besøk hos Buhagen og Eiane Gard
Slutt kl 16.30
Spørsmål? Ta kontakt:
Sør-Norge
Aase Vorre Skuland
Forsker, Nofima