Når emballasjen er utstillingsvinduet ditt


Forskning viser at forbrukere bruker svært kort tid på å gjøre seg opp en formening om et produkt når de handler. Da gjelder det å gi potensielle kunder et positivt førsteinn­trykk gjennom forpakningen ved å ha relevant kunnskap om sensorisk markedsføring.
Lokalmat på supermarked

Tekst Guro Helgesdotter Rognså Foto Nofima/Midsummer AS
Teksten ble opprinnelig publisert i Fagbladet Mathåndverk utg. 3, 2020

Mange små og mellomstore lokalmat-produsenter selger produktene sine direkte til kunder på markeder. Der får kundene smake på produktene, snakke med produsenten og gode samtaler oppstår. Mange produsenter opplever å få en lojal kundemasse. Så oppskalerer man produksjonen, og skal selge produktene på nye utsalgssteder og nå nye kunder. Hva bør man da tenke på for å lykkes?

Sensorisk markedsføring

Det er her sensorisk markedsføring kommer inn. Sensorisk markedsføring er kunnskap om hvordan sansene våre stimuleres, hvordan dette påvirker følelser, inntrykk eller adferd (gjerne ubevisst) og hvordan man kan bruke slik kunnskap målrettet til å markedsføre et produkt eller en tjeneste. I møtene med kunder på markeder har produsenter mulighet til å stimulere alle sansene til kundene gjennom smaksprøver og samtaler – syn, hørsel, lukt, smak og berøring. I en butikksetting har man ofte bare mulighet til å spille på sanseinntrykk fra synet og berøring, når kunden ser og kjenner på emballasjen til produktet.

Harmonerende kvalitetsnivå

I butikk er det derfor forpakningen som er utstillingsvinduet ditt. Forpakningen skal ikke kun være en teknisk trygg beholder for produktet, men også romme informasjon om produsent, produkt og egenskaper. Når kunden ikke har mulighet til å smake på produktet i en kjøpssituasjon, er det viktig at det kunden ser av produktet og forpakningen gir kunden inntrykk av at dette er et kvalitetsprodukt, som er verdt prisen.

Forskning viser at forbrukere overfører sin oppfatning av forpakningen til selve produktet. Forpakningen bør derfor reflektere kvaliteten til selve produktet. Emballasjen må dessuten være funksjonell og i riktig forbrukerstørrelse jamført med bruksområde. Er emballasjen uhensiktsmessig, vil forbrukeren irritere seg. Ulike forpakningstyper gir ulike inntrykk hos forbrukerne. Glass gir normalt et inntrykk av høyere kvalitet enn en plastemballasje, og bruk av ulike farger signaliserer forskjellige ting – mørke farger som blått og svart assosierer vi normalt med høy kvalitet. Matt, tykk kartong gir også inntrykk av høyere kvalitet enn en glatt, tynn versjon.

Troverdig informasjon

Mange søker hjelp til å utforme designprofil, logo, etiketter og lignende av profesjonelle aktører. Det kan være vel anvendte penger, om man har ambisjoner om å omsette et større volum av varer. Det er viktig å kunne skille seg ut i mengden. Et fint design er derimot ikke nok – det er også viktig å være troverdig i kommunikasjonen. På forpakningen må du formidle informasjon som gjør at du bygger en relasjon med kunden.

Spørsmål du kan stille deg for å utarbeide slike tekster er; hvorfor skal nye kunder kjøpe mitt produkt? Hva er det som gjør produktene mine unike? Det man ønsker å oppnå er å skape tillit og et godt helhetsinntrykk av produkt og produsent hos kunden, gjennom forpakningen.

I det øyeblikket kunden vurderer forpakningen, må den kunne by på så interessant, relevant og troverdig informasjon til at kunden bestemmer seg for å kjøpe. Da spiller alle elementer inn; emballasjetype og materialvalg, tekst, størrelse og font, designprofil og logo, farger – alt er med på å gi et helhetsinntrykk.

FORPAKNING/EMBALLASJE

Tenk på de elementene som ikke er produktet i seg selv, men som er med på å gi et inntrykk av produktet:

  • Lett gjenkjennelig logo/produkt­ navn
  • Formelle krav (merking av volum, best før­merking, ingredienser og allergener etc.)
  • Produktsynlighet gjennom embal­lasjen
  • At fargebruk står godt til produkt­farge
  • Brukervennlighet
  • Skriften må være stor nok, med tydelig font, og ingen skrivefeil må forekomme

Tydelig kommunikasjon. By villig på informasjon (men fatt deg i korthet):

  • Hvem er du?
  • Hvor holder du til?
  • Hvor kommer råvarene fra?
  • Hva er spesielt med deg/produktet?
  • Tilberednings­- og serveringstips
  • Link til nettside/SoMe for mer informasjon

Først publisert: