Tekst Wenche Aale Hægermark Foto Nofima
Teksten ble opprinnelig publisert i Mathåndverk nr. 3, 2020, redigert av Cecilia M. Kippe, 2024
Ned bakken fra Granavollen, tusenårsstedet i Gran kommune på Hadeland, ligger Helgum gård. Navnet tyder på at dette var et hellig sted allerede i førkristen tid. Gården er et praktfullt skue, men slik har det ikke alltid vært. Da Tor Andreas Gaarder som 17-åring bestemte seg for å satse på gårdsdrift, var bygningene forfalne og hagen et villniss.
Fra bunnen av
Ekteparet Elisabeth og Tor Andreas bygde opp gården og driften fra bunnen av og lever i dag hovedsakelig av storfe, korn og sau. Neste år skal de også satse på eksklusive produkter av stikkelsbær.
– Målet er å utvikle og produsere syltetøy og andre delikatesser. Alt skal lages håndverksmessig fra bunnen av, sier Elisabeth.
Kunnskap og inspirasjon
For å få kompetanse og inspirasjon til å satse på stikkelsbærprodukter, deltok Elisabeth på grunnmodulen for videreforedling av frukt og bær.
Cecilia Midtsund Kippe, ansvarlig for lokalmatprodusenter innen grønnsaker, frukt og bær i Nofima, forklarer at grunnmodulen kombinerer teori, praksis og bedriftsbesøk.
Grunnmodul – videreforedling av frukt og bær
- Kombinerer teori, praktiske øvelser og bedriftsbesøk
- Går over seks kursdager fordelt på tre samlinger
- Målet er å gi deltakerne grunnleg gende kompetanse om prosessering av frukt og bær og om hvordan de kan oppnå stabile, gode produkter
- Målgruppen er lokalmatprodu senter med færre enn ti årsverk
- Det legges vekt på kvalitet, måling av kvalitet og måling av sensorisk opplevelse
I år besøkte vi Sissel og Tor Erling Gransæther på Eplegården i Hurum. Tor Erling har lang erfaring og solid kompe- tanse innen mange aktuelle områder. I tillegg deler han gjerne sine tips og erfaringer, både de gode og mindre gode, sier hun. Etter grunnmodulen har Elisabeth grunnoppskriften på stikkelsbærsyltetøyet klar. Nå er neste steg å gjøre finjusteringer for de ulike variantene. Det er flott at Cecilia kan komme hit for å hjelpe oss med testingen og vise oss muligheter for utvikling av produktvarianter, sier Elisabeth.
Mangfold og gjensidig nytte
I stikkelsbærbedene vokser også gress- løk og krydderurten isop – Nordens lavendel. Det er ikke tilfeldig. Stikkelsbærene er økologiske, og jeg unngår sprøytemidler og kunstgjødsel, sier Elisabeth. Etter litt research fant hun ut at gressløk avgir svovel og forbedrer matjorda. Isop tiltrekker seg nytteinsekter som spiser opp skadedyr.
Gårdsbutikk med sjel og kvalitet
Både Elisabeth og Tor Andreas tenker helhetlig og satser på kvalitet og sær- preg fremfor volum. Da de startet med sau, valgte de norsk pelssau fordi ulla er så myk og flott. Nå satser de på delikate, eksklusive produkter av stikkelsbær.
For fem år siden startet Elisabeth gårdsbutikken på Helgum. Her selges egne håndverksprodukter fra gården, hovedsakelig ull, skinn og klær. De har også et utvalg kvalitetsprodukter fra andre lokale produsenter og nå skal altså de egenproduserte stikkelsbærproduktene få plass i hyllene.