Tekst Rune Muladal Foto Big Picture
Teksten ble opprinnelig publisert i Mathåndverk nr1 2016, redigert av Kine Skogås Fristad
Det var en søt gulrot dyrket frem under spesielt gode forhold i den lille bygda Valnesfjord utenfor Bodø, som dannet grunnlaget for etableringen til samboerbedriften Han Sylte AS. Paret Mathilde Jakobsen og Håvard Johannes Winther startet opp med hjemmeproduksjon, og har med god hjelp fra virkemiddelapparatet, besøksordning og Innovasjon Norge, kommet til et nivå der de har mulighet til å satse. Siden oppstarten i 2014 har Han Sylte AS nå kommet inn i delikatessemarkedet med sine unike produkter.
– Vi henvender oss mot et bredt marked. Til personer i alle aldre som er opptatt av miljø, design, historie, tradisjoner og matopplevelser. Gulrotmarmelade fra oss skal være en delikatesse og et gaveprodukt. Men vi har større ambisjoner. Foreløpig selger vi i 8-10 delikatessebutikker fra Trondheim og nordover, sier samboerparet.
Profesjonalisering
– Vi har fått god hjelp i etableringen av bedriften. Vi lager et nisjeprodukt, og det har vært vanskelig å komme inn i et nytt marked med et nytt produkt, nærmest en ny kategori. Ideene har vi hatt sjøl, men virkemiddelapparatet har vært en nødvendighet, forteller Mathilde og Håvard.
– Vi har fått god hjelp av Besøksordningen. Den har tilgjengeliggjort kompetanse som er spisset mot akkurat det vi driver med. Det sparer oss for tid og penger, og er en gunstig måte å stimulere slike som oss til å tørre å satse. Kunnskapen vi tilegner oss gjennom ordningen, gjør at vi føler oss trygge og styrker oss som små produsenter. Det fører til en profesjonalisering, fordi ordninga er så spesifikk og tilpassa vår produksjon og våre produkter. Vi har mye å takke ordninga for, sier samboerparet.
Den perfekte gulrot
Gulrota er fra bygda Valnesfjorden. Med lys hele døgnet og lave temperaturer, blir gulrota ekstra søt og egner seg spesielt godt til gulrotmarmelade. Matjordlaget er dypt med høyt moldinnhold, og dette gjør at forholdene for gulrotproduksjon er optimale.
– Skjønnhetskravene til gulrota som selges til forbrukere i Norge, gjør at mye god gulrot blir sortert bort i pakkingen. Disse gulrøttene, som enten er for store eller for små, nyttiggjør vi oss av og videreforedler til våre miljøvennlige delikatesser. Vi lager nå tre forskjellige varianter av gulrotmarmelade; Klassisk, Cognac og Mørketid, forteller de kreative gründerne.
– Som aroma og smakstilsetning blir det brukt ferske sitrusfrukter, fersk ingefær, vaniljestang, kanelstang, Cognac og flere andre godbiter. Vi bruker verken konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer, og vi koker og sylter på gammelmåten, slik det har blitt gjort i generasjoner, sier samboerne, som har ambisjoner om å skape enda flere produkter