Søt suksess


Det hele startet med koking av gulrotmarmelade hjemme på kjøkkenbenken. Nå har samboerparet Mathilde og Håvard etablert seg i godkjente produksjonslokaler i det gamle samvirkelaget i bygda, og med eget utsalg og serveringssted.

Tekst Rune Muladal Foto Big Picture
Teksten ble opprinnelig publisert i Mathåndverk nr1 2016, redigert av Kine Skogås Fristad

Det var en søt gulrot dyrket frem under spesielt gode forhold i den lille bygda Valnesfjord utenfor Bodø, som dannet grunnlaget for etableringen til samboer­bedriften Han Sylte AS. Paret Mathilde Jakobsen og Håvard Johannes Winther startet opp med hjemmeproduksjon, og har med god hjelp fra virkemiddelapparatet, besøksordning og Innovasjon Norge, kommet til et nivå der de har mulighet til å satse. Siden oppstarten i 2014 har Han Sylte AS nå kommet inn i delikatesse­markedet med sine unike produkter.

– Vi henvender oss mot et bredt mar­ked. Til personer i alle aldre som er opp­tatt av miljø, design, historie, tradisjoner og matopplevelser. Gulrotmarmelade fra oss skal være en delikatesse og et gave­produkt. Men vi har større ambisjoner. Foreløpig selger vi i 8-10 delikatessebutikker fra Trondheim og nordover, sier samboerparet.

Profesjonalisering

– Vi har fått god hjelp i etableringen av bedriften. Vi lager et nisjeprodukt, og det har vært vanskelig å komme inn i et nytt marked med et nytt produkt, nærmest en ny kategori. Ideene har vi hatt sjøl, men virkemiddelapparatet har vært en nødven­dighet, forteller Mathilde og Håvard.

Mathilde pakker både Klassisk, Cognac og
Mørketid samt andre godbiter. Foto Big Picture

– Vi har fått god hjelp av Besøksordningen. Den har tilgjengeliggjort kompetanse som er spisset mot akkurat det vi driver med. Det sparer oss for tid og penger, og er en gunstig måte å sti­mulere slike som oss til å tørre å satse. Kunnskapen vi tilegner oss gjennom ordningen, gjør at vi føler oss trygge og styrker oss som små produsenter. Det fører til en profesjonalisering, fordi ord­ninga er så spesifikk og tilpassa vår pro­duksjon og våre produkter. Vi har mye å takke ordninga for, sier samboerparet.

Den perfekte gulrot

Gulrotmarmelade Foto Big Picture

Gulrota er fra bygda Valnesfjorden. Med lys hele døgnet og lave temperaturer, blir gulrota ekstra søt og egner seg spesielt godt til gulrotmarmelade. Matjordlaget er dypt med høyt moldinnhold, og dette gjør at forholdene for gulrotproduksjon er optimale.

– Skjønnhetskravene til gulrota som selges til forbrukere i Norge, gjør at mye god gulrot blir sortert bort i pakkin­gen. Disse gulrøttene, som enten er for store eller for små, nyttiggjør vi oss av og videreforedler til våre miljøvennlige delikatesser. Vi lager nå tre forskjellige varianter av gulrotmarmelade; Klassisk, Cognac og Mørketid, forteller de kreative gründerne.

– Som aroma og smakstilsetning blir det brukt ferske sitrusfrukter, fersk ingefær, vaniljestang, kanelstang, Cognac og flere andre godbiter. Vi bru­ker verken konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer, og vi koker og sylter på gammelmåten, slik det har blitt gjort i generasjoner, sier samboerne, som har ambisjoner om å skape enda flere pro­dukter

Først publisert:


Relevante kurs::