Søt og syrnet melk

25. mars 2025
26. mars 2025
Måltidets Hus, Stavanger
Bli med på praktisk kurs i søte og syrna flytende melkeprodukt for å lære mer om produksjonsmetoder, syrningsteori, utstyrsbehov, mattrygghet, hygiene og regelverk.

Hvor og når

25. mars kl 10.00 – 19.30
26. mars kl 9.00 – 13.00

Måltidet Hus, Richard Johnsensgt. 4, 4021 Stavanger

Påmelding

Bindende påmelding innen 17. mars 2025. Begrenset antall plasser.

Ved behov for hjelp, kontakt Heidi K. Trige, tlf. 77629052. heidi.katrine.trige@nofima.no

Fagansvarlige

Lise Brunborg driver Stavanger Ysteri, midt i Stavanger sentrum. Her er det håndverks-produksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise underviser på studiet Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling ved SJH og på ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Hun brukes som kursholder og veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverk lokalmat.

Gro Haugvaldstad Kleiberg er mikrobiolog og har jobbet en årrekke i Nofima bl.a. med veiledning av lokalmat-produsenter innen fagfeltet Trygg mat. Hun er nå pensjonist, men bidrar fortsatt med kunnskap om hvordan produsere lokalmat med kvalitet og mat som er trygg å spise.

Produksjon – Tappeutstyr – Mattrygghet

Kursinnhold

Dag 1:

  • Søt melk og syrnet melk – varianter og produksjonsmetoder, pasteurisering/ikke-pasteurisering
  • Syrningsteori
  • Praktisk forsøk – syrning av melk, del 1
  • Bedriftsbesøk – Jersey Meieriet, Bryne
  • Middag etter bedriftsbesøket

Dag 2:

  • Praktisk forsøk – syrning av melk, del 2
  • Trygg mat / hygiene / regelverk
  • Utstyr, analyseverktøy
  • Hjelp på veien videre

Detaljert kursprogram sendes til deltakerne i forkant av kurset.

Målgruppe

Melkeprodusenter og andre som ønsker å starte kommersiell foredling av flytende melkeprodukt. Kurset passer både for nybegynnere og de med noe erfaring innen melkeforedling.

Pris og betingelser

Kr 2000 (inkl. mva) pr. deltager for lunsjer, middag (første dag), forfriskninger og kursmateriell. Overnatting er ikke inkludert i prisen.

Forslag til overnatting: Ydalir Hotell, Telegrafdirektør Heftyes vei 99, Stavanger (2-300 m fra Måltidets Hus)

Spørsmål? Ta kontakt med arrangøren / Kompetansenettverk lokalmat SØR:

portrait of  Aase Vorre Skuland

Sør-Norge

Aase Vorre Skuland

Forsker, Nofima

Relaterte artikler: