Hvor og når
25. mars kl 10.00 – 19.30
26. mars kl 9.00 – 13.00
Måltidet Hus, Richard Johnsensgt. 4, 4021 Stavanger
Påmelding
Bindende påmelding innen 17. mars 2025. Begrenset antall plasser.
Ved behov for hjelp, kontakt Heidi K. Trige, tlf. 77629052. heidi.katrine.trige@nofima.no
Fagansvarlige
Lise Brunborg driver Stavanger Ysteri, midt i Stavanger sentrum. Her er det håndverks-produksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modna oster og dagsferske meierivarer av beste kvalitet. Lise underviser på studiet Handverksysting – verdiskaping i mjølkeforedling ved SJH og på ulike kurs i regi av Norsk Gardsost. Hun brukes som kursholder og veileder innen melkeforedling i besøksordningen til Kompetansenettverk lokalmat.
Gro Haugvaldstad Kleiberg er mikrobiolog og har jobbet en årrekke i Nofima bl.a. med veiledning av lokalmat-produsenter innen fagfeltet Trygg mat. Hun er nå pensjonist, men bidrar fortsatt med kunnskap om hvordan produsere lokalmat med kvalitet og mat som er trygg å spise.
Produksjon – Tappeutstyr – Mattrygghet
Kursinnhold
Dag 1:
- Søt melk og syrnet melk – varianter og produksjonsmetoder, pasteurisering/ikke-pasteurisering
- Syrningsteori
- Praktisk forsøk – syrning av melk, del 1
- Bedriftsbesøk – Jersey Meieriet, Bryne
- Middag etter bedriftsbesøket
Dag 2:
- Praktisk forsøk – syrning av melk, del 2
- Trygg mat / hygiene / regelverk
- Utstyr, analyseverktøy
- Hjelp på veien videre
Detaljert kursprogram sendes til deltakerne i forkant av kurset.
Målgruppe
Melkeprodusenter og andre som ønsker å starte kommersiell foredling av flytende melkeprodukt. Kurset passer både for nybegynnere og de med noe erfaring innen melkeforedling.
Pris og betingelser
Kr 2000 (inkl. mva) pr. deltager for lunsjer, middag (første dag), forfriskninger og kursmateriell. Overnatting er ikke inkludert i prisen.
Forslag til overnatting: Ydalir Hotell, Telegrafdirektør Heftyes vei 99, Stavanger (2-300 m fra Måltidets Hus)
Spørsmål? Ta kontakt med arrangøren / Kompetansenettverk lokalmat SØR:

Sør-Norge
Aase Vorre Skuland
Forsker, Nofima