Når og hvor?
25. – 26. februar 2025
Kl. 10.00
Nesaksla Mountain, 6300 Åndalsnes
Pris og betingelser
Inspirasjonssamling og kurs: Kr 1900 inkl mva
Kun inspirasjonssamling: Kr 795 inkl mva
Festmiddag tirsdag kveld: Kr 490 inkl mva
Påmelding
Tirsdag 25/2 Inspirasjonssamling på Eggen Restaurant
Vi får høre noen av de flinkeste folka innen lokal matproduksjon og restaurant/reiseliv
fortelle om hvordan de beste råvarene finner veien hele veien fra åker og beite til hvite duker
og glinsende bestikk. Vi får også besøk av Aasmund Nordstoga som tar en trall og inspirerer
oss med foredrag om historiefortelling.
Onsdag 26/2 MRmat på Rauma vgs, Åndalsnes
Velg blant spennende kurs innen kjøtt, ost, sider og smak, honning og bakst.
Sammen utforsker vi hvordan vi kan videreutvikle de lokale råvarene våre til noe helt unikt –
enten det er for restauranter, butikker, gårdsutsalg eller festivaler.
Les mer om arrangementet og fullstendig program her: Program Inspirasjonssamling og MR Mat
BRANSJEKURS:
Startkulturer til melk og fløte.
Har du funnet din favorittkultur og blir ditt produkt fermentert slik du ønsker? Grubler du innimellom på hva som skjer og hvorfor?
Dette kurset gir deg kunnskapen om syrning, start-kulturer, bruksområder og teknikkene du trenger for å få mer svar. Kurset er en blanding av teori/mikrobiologi og praktiske øvelser med separering, pH målinger og syrning av skummamelk, fløte og smør. Ta med egne produkt til vurdering, diskusjon og forbedringstiltak.
For hvem: lokalmatprodusenter og nytilsattte i ysteri. Fyldig støttelitteratur tilsendes.
Kursholder: Kari Helgetun Langfoss, NTNU
Speking av kjøtt og spekepølseproduksjon
Vil du foredle kjøtt og lage produkter som imponerer? Dette kurset gir deg praktisk kunnskap fra råvare til ferdig spekemat.
Du lærer:
✔️ Råvarevalg, krydder og tilsetninger for god smak.
✔️ Produksjon, fermentering og matsikkerhet.
✔️ Tørking, lagring og salgsklare produkter.
For hvem?
• Bønder og jegere som vil foredle kjøtt.
• Småskalaprodusenter med fokus på lokalmat.
Kursholder:
Tom Chr. Johannessen, pølsemakermester og ekspert fra Nofima.
Bakekurs
Bli med på et inspirerende bakekurs der vi kombinerer tradisjonelle håndverksteknikker med moderne trender i søtbakst. Kurset gir deg praktisk veiledning i hvordan du skaper bakervarer med perfekt smak, konsistens og visuell appell. Det blir litt baking med surdeig, men også søtbakst med gjær, samt hvordan presentasjon og styling kan gjøre produktene dine mer attraktive for kundene. Vi ser på markedstrender og hvordan du kan tilpasse deg dagens etterspørsel, samtidig som vi gir deg tips til innovasjon og produktutvikling.
For hvem?
Kurset passer for både håndverksbakerier og serveringsbedrifter.
Kursholder:
Rune Kristian Elnan, Staur Fjellbakeri AS.
Sider og mat – formidling og smakskombinasjoner
Vil du lære hvordan du skaper unike smaksopplevelser som begeistrer gjestene dine?
Kurset tar for seg praktisk og teoretisk gjennomgang av smaksteknikker, matkombinasjoner og formidling. Vi smaker og analyserer sider og mat, samt lærer om historiefortelling og kommunikasjon i tråd med alkoholloven.
For hvem?
Kurset passer for både siderprodusenter og for deg som ønsker å kombinere mat og sider i serveringssammenheng
Kursholder:
Ove Svendsen, Ypper AS
Les mer om faginnholdet.
Honning – råvarekunnskap og foredling
Brenner du for birøkt, og ønsker å lære mer om dette fantastiske produktet?
Dette kurset passer for birøktere og honninginteresserte som ønsker å lære mer om hvordan man foredler honning for å ivareta dens gode egenskaper. Vi dekker alt fra høsting, slynging, røring/poding, tapping og merking av honning.
For hvem?
Kurset passer for nye og erfarne birøktere
Kursholder:
Morten Bull, næringsmiddelteknolog og erfaren birøkter